Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (EED) 2010/75/AB’nin 1. ve 2. Bölümleri ile düzenlenen Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (EKÖK) yaklaşımının ulusal mevzuata aktarılması için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi, özellikle kimya ve mineral sektörlerine odaklanan, “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Kapsamında Türkiye’nin Endüstriyel Emisyonlar Stratejisinin Belirlenmesi (DIES)” Projesi kapsamında yürütülmektedir.
DIES projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın (ÇŞB) teknik ve kurumsal kapasitesinin artırılması hedeflenmekte ve bu bağlamda, ÇŞB personeline yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri düzenlenmektedir. Bu faaliyetler kapsamında; “Eğiticilerin Eğitimi” şeklinde dört bileşenden oluşan seri bir eğitim yürütülmektedir. Bu eğitim serisinin yürütülmesine ikinci eğitim düzenlenerek devam edilmiştir. Eğitim Programının sonunda, eğiticiler, EKÖK yaklaşımının ve EED’nin uygulanmasına ilişkin Bakanlığın belirli ihtiyaçlarına yönelik eğitimleri gerçekleştirecek kolaylaştırıcılar olarak hareket edeceklerdir. Başarılı eğitmenler ve kolaylaştırıcılar olmak için, katılımcıların kendi konularında kapsamlı teknik uzmanlığa ek olarak düzenli yeterlilik ve kişisel ve sosyal beceriler edinmeleri gerekecektir.
Eğiticilerin Eğitimi Programı’nın ikincisi, 19-21 Ekim 2021 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenmiştir. Üç gün süren eğitimde; Mevcut En İyi Teknik Referans dokümanları (MET-Ref) ve Mevcut En İyi Teknik Kontrol Listeleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Kimya ve mineral sektörleri üzerinde yoğunlaşan programda yatay ve dikey MET-Ref’ler ve Mevcut En İyi Teknik (MET) Sonuç Belgeleri, genel bağlayıcı kurallara örnekler, MET sonuçlarından muafiyet gibi konular ele alınmıştır. İkinci eğitim gündemine buradan ulaşabilirsiniz.
Düzenlenen ikinci eğitim, Proje Takım Lideri Sn. Dubravka Pajkin Tuckar, Kilit Uzmanlar Prof. Dr. Ülkü Yetiş ve Dr. Bianca Maria Scalet; Kıdemli Teknik Uzmanlar Dr. Zeynep Yöntem, Dr. Benoit Schnuriger ve Sn. Sander Vander Aa, ve konuk konuşmacı Sn. Andrina Crnjak Thavenet tarafından verilmiştir.
Eğitim kapsamında; ek olarak, eğitimin 2. gününde Antalya OSB’de yer alan Ekiciler Süt Gıda A.Ş. Peynir Fabrikası ve Antalya OSB Atıksu Arıtma Tesisi ziyaret edilmiştir. Saha ziyaretlerinin ardından, katılımcılarla tesislerin EKÖK uyum durumları ve ilgili izin hükümleri tartışılmıştır.