MET-Ref, Avrupa Komisyonu tarafından benimsenen bir MET Referans Belgesidir. MET-Ref’ler, bir dizi endüstriyel prosesin tanımlarının yanı sıra uygulanabilecek teknikler, emisyon seviyeleri ve uygulanabilir alternatif prosesleri kapsamaktadır. MET-Ref belgeleri, sanayiden uzmanlar, Üye Devlet yetkilileri, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşlarından (STK) oluşan bir teknik grubun bilgi alışverişinin çıktılarıdır.
2006 yılında, Avrupa IPPC Bürosu 33 BREF’ten oluşan ilk BREF dizisini tamamlayarak kesinlik kazanan ilk dokümanları incelemeye sundu. Her bir BREF, 100 kadar uzmanı kapsayan iki ya da üç yıllık bir sürecin ürünü niteliğindedir. Genellikle, ilgili endüstriler, BREF’e karşılık gelen endüstri/sektör birliği aracılığıyla söz konusu süreçte katılımcı olarak yer alabilirler. Süreç hakkında detaylı bilgi için, söz konusu sürece ilişkin kuralları ortaya koyan 2012/119/EU sayılı AB Komisyonu Yürütme Kararı’nı inceleyebilirsiniz.
http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/ adresinde BREF listesini görebilir ve indirebilirsiniz.
Bu web sayfasının hazırlandığı sırada adı geçen websitesinden erişilebilecek MET-Ref dökümanları aşağıdakilerdir:
MET-Ref’ler, Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (Entegre Çevre İzinleri Yönetmeliğinin Ek 1’ine karşılık gelen) kapsamına giren her bir faaliyete ilişkin olarak nelerin AB seviyesinde MET olarak kabul edildiğini tanımlamaktadır. Bu şekilde MET-Ref’ler, bir endüstrinin çevresel performansını ve dolayısıyla da çevreyi genel anlamda iyileştirmeye yönelik olarak teknik ve ekonomik açıdan yapılabileceklere ilişkin bilgi verirler. MET-Ref’ler ya belirli endüstriyel faaliyetlere indirgenebilirler (‘dikey’ MET-Ref’ler; ”Çimento, Kireç ve Magnezyum Oksit İmalat Sanayileri” ya da ”Seramik Üretim Sanayi” gibi) ya da birçok farklı endüstriyel faaliyeti etkileyen sektörler arası konularla ilgili de olabilirler (‘yatay’ MET-Ref’ler; ”Ekonomi ve Çapraz-Medya Etkiler ya da ”Depolamadan Kaynaklanan Emisyonlar” gibi).
Bir MET-Ref, kirlilik önleme ve kontrol tekniklerine ilişkin bir ders kitabı değildir çünkü bu konuda geniş bir literatür bulunmaktadır. Bu nedenle de içeriği, MET’in belirlenmesine olanak sağlayacak nitelikte bilgilerle ve Endüstriyel Emisyonlar Direktifi kapsamında yaklaşan teknikler ile sınırlıdır.
MET-Ref’ler tesislerin işletmecileri (Entegre Çevre İzni başvurusuna hazırlık esnasında), Yetkili Merci (izin yazan yetkililer ve politika oluşturucular) ve genel olarak kamu tarafından kullanılmaktadır.
Bu adresten Türkçe’ye çevrilmiş olan MET-Ref’leri görebilir ve indirebilirsiniz.