"EKÖK Kapsamında Türkiye'nin Endüstriyel Emisyon Stratejisinin Belirlenmesi (DIES) Projesi" kapsamında sanayide yeşil dönüşüm ve 2053 sıfır kirlilik hedefiyle; temiz üretim ve entegre kirlilik önleme ve kontrol yaklaşımı kapsamındaki sektörlerin sürdürülebilir çevreci üretime geçişte temiz, çevre dostu ve inovatif teknik ve teknolojilere uyum durumları ve yatırım ihtiyaçları dikkate alınarak bir emisyon yönetimi yol haritasının belirleneceği "Türkiye'nin Emisyon Stratejisinin Belirlenmesine Yönelik Ulusal Eylem Planı Taslağı" hazırlık çalışmaları yürütülmektedir.
"Türkiye’nin Emisyon Stratejisinin Belirlenmesine Yönelik Ulusal Eylem Planı Taslağı” hazırlanmasına yönelik Sanayide Yeşil Dönüşüm için Ulusal Eylem Planı 2. Çalıştayı 29-30 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.
Sanayiden ve kamu kurumlarından yoğun ilgi gören çalıştay; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sn. Recep Akdeniz'in açılış konuşması ile başlamıştır.
Çalıştayın ilk gününde Takım Lideri Sn. Dubravka PAJKIN TUCKAR tarafından “DIES Projesi'nde yürütülen faaliyetlerin özeti ve son adımlar”, Bakanlık Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Sıfır Kirlilik Şubesinden Uzman Sn. Arzu ERDOĞAN tarafından “Sanayide Yeşil Dönüşüm”, Proje Kilit Uzmanı (Mineral Sektörü) Dr. Bianca Maria SCALET tarafından “EED, Revizyonu, diğer Direktifler arasındaki ilişki ve Yeşil Mutabakat” ile “Mineral Endüstrisine ilişkin sektörel bulgular ve sonuçlar”, Proje Kilit Uzmanı (Kimya Sektörü) Prof. Dr. Ülkü Yetiş tarafından “UEP'nin bileşenleri ve UEP'nin hazırlanmasının temeli” ile “Kimya Endüstrisine ilişkin sektörel bulgular ve sonuçlar”, Kıdemli Teknik Uzman Dr. Zeynep YÖNTEM tarafından “Sektörel analiz ve maliyet analizi özeti” ile “Diğer Faaliyetlere ve önceden çalışılmış sektörlere ilişkin sektörel bulgular ve sonuçlar” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ilk günün sonunda, Kalkınma Yatırım Bankası’ ndan Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Müdürü Sn. Erhan ÇALIŞKAN tarafından “Sanayide Yeşil Dönüşüm kapsamında Finansal Destek Mekanizmaları” başlıklı bir sunum yapılmıştır.
Çalıştayın ikinci gününde ilk olarak Dr. Zeynep YÖNTEM tarafından “Genel değerlendirmeler, özel sektörün temel öncelikleri ve tavsiyeler” konulu sunum gerçekleştirildi. Devamında ise daha önce EKÖK projeleri yürüten ve sektör konusuna hâkim akademisyenlerin moderatörlüğünde EED kapsamındaki Enerji, Mineral, Metal, Kimya, Atık ve Diğer başlıklı sektörler (tekstil, deri, gıda, kağıt vb.) özelinde sanayi ve kamu temsilcilerinin bulunduğu 6 farklı masada Ulusal Eylem Planı Taslağına yönelik eylem önerileri, sektörel proje sonuçları, envanter, yatırımlar ve geçiş süreleri üzerine grup çalışmaları yapılmıştır. İkinci gün ayrıca TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Bilimsel Programlar Başuzmanı Doç. Dr. Peren H. Karagin tarafından destekler konusunda kısa bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci günün sonunda her bir masada değerlendirilen sonuçlar ve çıktılar özet bir şekilde sunulmuştur.
Çalıştay, Proje Takım Lideri Sn. Dubravka Pajkin TUCKAR ile son olarak Bakanlığımızdan Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Sn. İrde ÇETİNTÜRK GÜRTEPE’nin değerlendirmelerini içeren kapanış konuşmaları ile sona ermiştir.
Çalıştay gündemine, sunumlara ve bilgi dokümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.