Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce temiz üretim ve entegre kirlilik önleme ve kontrol yaklaşımı kapsamında, 2010/75/AB sayılı Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (EED) 1. Ve 2. Bölümleri ile düzenlenen Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü (EKÖK) Direktifinin ulusal mevzuata kazandırılması çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de, 3 Temmuz 2020 tarihinde IPA II Programı altında başlayan, EED özelinde kimya, mineral ve diğer sektörlerin çalışıldığı “EKÖK Kapsamında Türkiye’nin Endüstriyel Emisyon Stratejisinin Belirlenmesi (DIES) Projesi” 'dir.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen DIES Projesi faaliyetleri kapsamında Eğiticilerin Eğitimine yönelik eğitim oturumları düzenlenmektedir. Bu eğitim programlarının tamamını başarıyla tamamlayan kurum personeline eğitim sonunda sertifika verilecek olup, eğitimler ile nitelikli kurumsal kapasitenin elde edilebilmesi hedeflenmiştir.
Eğiticilerin Eğitimi Oturumlarının ilki 29 Eylül -1 Ekim 2021 tarihleri arasında Ankara Point Hotel’de; ikincisi ise 19-21 Ekim 2021 tarihleri arasında Antalya Susesi Luxury Resort Otel’de düzenlenmiştir. İlk eğitim ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan; ikinci eğitim ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Eğiticilerin Eğitimi Programlarının üçüncüsü ise 14-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Armada Grannos Hotel, Haymana, Ankara’da düzenlenmiştir. 3 gün süren eğitim ile; MET ve MET-İES’lerin ve Referans Koşulların Belirlenmesinde Dikkate Alınacak Teknikler, EED ve Emisyonların İzlenmesi, EED Ek I’deki “Diğer Faaliyetler” Kapsamında Yer Alan Sektörler ve Alt Sektörler konu başlıkları altında kapsayıcı sunumlar gerçekleştirilmiştir. 3. Eğitim gündemine buradan ulaşabilirsiniz.
Üçüncü eğitim, Bakanlığımızdan Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Sn. İrde ÇETİNTÜRK GÜRTEPE’nin açılış konuşması ile başlamıştır ve Proje Takım Lideri Sn. Dubravka Pajkin TUCKAR tarafından sunulan ve 1. ve 2. Eğiticilerin Eğitimi Oturumların tartışılan konuların özetini içeren sunum ile devam etmiştir.
Eğitim hazırlanan gündeme göre devam etmiştir ve Proje Kilit Uzmanları Prof. Dr. Ülkü YETİŞ ve Dr. Bianca Maria SCALET; konsorsiyum ortaklarından Ekodenge‘den Kıdemli Teknik Uzmanlar Dr. Zeynep YÖNTEM, Sn. Özge YÜCEL, Dr. Tülay Çağlayan ÖZLÜ ve konsorsiyum ortaklarından VITO’dan (Belçika) Sn. Sander Vander AA tarafından verilen sunumlarla önemli bilgiler aktarılmıştır. Proje ekibine ek olarak, Bakanlığımızdan, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı, ÇEDİDGM Laboratuvarı, Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sn. Betül KESKİN ÇATAL Türkiye’de Kirletici Salınım ve Taşıma Kaydı Sistemi; Hava Emisyon Yönetim Portalı Proje Koordinatörü ve NEFES Proje Yöneticisi Sn. Ümmühan DEMİREZEN Türkiye’deki emisyon azaltımı için karar destek sistemleri ile ilgili bilgilendirmelerini sunumları aracılığıyla gerçekleştirmiştir. Eğitime tekstil, kimya ve seramik sektörlerinden, tesislerinde gerçekleştirdikleri çevresel iyi uygulamaları aktarmak üzere DYO San. Tic. A.Ş. Teknik Fabrika Direktörü Sn. Hasan ŞEREFHAN, Orta Anadolu Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. Çevre ve Sürdürülebilirlik Mühendisi Sn. Seda CÜNDÜBEY ve Turkuaz Seramik A.Ş. Enerji Yöneticisi Sn. Hakan CANDAN da konuşmacı olarak katılım sağlamıştır.
Eğitimin ilk iki günü, sunumları takiben günün eğitim konusu kapsamında Proje Teknik Yardım Ekibi tarafından hazırlanan soru setleri ile grup çalışmaları gerçekleştirilmiş ve bu grup çalışmaları ile bilgilerin verimli bir tartışma ortamı ile örnekler üzerinden kalıcılaşması amaçlanmıştır.